OPEN DOORS – Nyitott kézműves műhelyek útja

 Rövid név: Open Doors

A projekt azonosító száma:FMP-E/1901/4.1/053

 

Az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül valósult meg a Heves Megyei Kézműves Nonprofit Kft., a nagyidai Ilosvai Néptánc Együttes és a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület közös projektje, amelynek fő célja a határon átnyúló kézműves turisztikai útvonalak létrehozása volt. A kialakított tematikus útvonalak olyan kézműves mestereket kötnek össze, akiknek az alkotó műhelyeik nyitottak az érdeklődők számára és ők maguk is nyitottak a fejlődésre, valamint tudásuk továbbadására.

A projekt során a csatlakozni kívánó kézművesek online és személyes találkozók keretében, ismerhették meg egymást, egymás munkáit. Készült egy tanulmány, ami feltárta a szolgáltatók minőségbiztosítási felkészültségét, majd minőségbiztosítási kézikönyv formájában javaslatot tett a minőség fejlesztésének lehetőségeire, feladataira, valamint a lehetőséget biztosít a fenntartási időszakban a projektminőség fenntartására.

A Nyitott Kézműves Műhelyek Útja projekt eredményeként 8 tematikus útvonal jött létre, amelyekhez 36 nyitott kézműves műhely csatlakozott Északkelet Magyarország és Kelet-Szlovákia területéről.

  1. Ragadj ecsetet! – VÁSZNAK LIGETE
  2. Fond a természetet! -SZELÍD ÁGAK FORDULÓJA
  3. Mintázz, formázz, kerámiázz! – FORMABONTÓK KERTJE
  4. Kóstold meg! – FINOMSÁGOK TERE
  5. Tűvel cérnával! – SZÖVET-SÉG ÚTJA
  6. Ékszerezzünk! -ÚT A CSILLOGÁSBA
  7. Játssz a tűzzel, patkóval! – FORRÓ VAS VÖLGYE
  8. Tekerd a korongot!- VARÁZSLAT AZ AGYAGDOMBON

A műhelypontok összegyűjtésével és hálózatba rendezésével remek programot kínálunk azoknak, akik szeretnek kézműveskedni és új technikákat megtanulni. Családi kikapcsolódásnak és iskolai kirándulásnak is kiváló program, hiszen állandó, 4 évszakos programlehetőség.

A projekt sikeres megvalósítása érekében nagyobb hangsúlyt fektettünk a műhelypontok online térben történő bemutatására, ezért kisfilmekkel, gömbpanorámákkal, térképpel, látványos honlappal (http://nyitottmuhelyekutja.hkik.hu/) színesíttettük programunkat, így az érdeklődők már előre kiválogathatják a számukra legkedvesebb, legszimpatikusabb műhelyeket.

Elkészült egy mobil kovácsműhely, mely segítségével a mesterségbemutatót közvetlenül a közönséghez tudjuk vinni, illetve, egy külön kisfilmben is megismerhetik a mestert és műhelyét. Nagyidán augusztus 28-án fog megnyílni egy kiállítás a projekthez csatlakozó kézműves termékéből, amely a virtuális térben is megjelenik kiegészülve az összes kézművestől származó alkotással.

A további népszerűsítés céljából az elkészült útvonalakat, honlapot és kisfilmeket egy online konferencia keretében mutattuk be magyar és felvidéki turisztikai szervezeteknek.

Mivel a projekt eredménye egy olyan nyitott kézműves műhelyeket népszerűsítő turisztikai útvonal/útvonalak létrehozása, amelynek tagjai ebben a nehéz helyzetben is biztonsággal látogathatók kis csoportok, családok számára, így kimondottan nagy jelentőségét látjuk a résztvevők sikeres együttműködésének.

A Heves Megyei Kézműves Nonprofit Kft. továbbra is keresi mindazon kézműves vállalkozásokat, akik Magyarország Észak-keleti régiójában (Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben) olyan kézműves műhellyel rendelkeznek, melyek nyitottak az érdeklődő közönség előtt.

A projekt keretében létrejöttek kézműveseket bemutató kisfilmek is, melyből ízelítő látható:

https://www.youtube.com/watch?v=d02Y3QOsJ7c

https://www.youtube.com/watch?v=HCAYQ_avk0I&list=PLx2-Fxrx4y7Y3at0CVd_Mnaw3t9WC9GCD&index=2&t=1s

 

A jelen cikk tartalma nem feltétlenül tartalmazza az Európai Unió hivatalos álláspontját.