A Kamarai Üzleti Füzet itt megtekinthető

A partnerséget a Heves Megyei Kézműves Nonprofit Kft., a Folklórny súbor ILOSVAI (Ilosvai Néptánc Együttes), valamint a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület alkotják.

A projekt egyik fő célja határon átnyúló kézműves turisztikai útvonalak létrehozása, ezen tematikus utak márkásítása, valamint a létrehozott „termékek” turisztikai hasznosítása és népszerűsítése. A tematikus útvonalak a projekttérségben tevékenykedő olyan kézműves mestereket köti össze, akiknek műhelyei nyitottak az érdeklődők számára, ők maguk is nyitottak a tanulásra, fejlődésre, valamint tudásuk továbbadására.

Lehetővé teszi a műhely atmoszférájának, az alkotás folyamatának és főként az alkotók a megismerését. A projekt megvalósításával fel kívánjuk hívni a figyelmet a programterületen (Heves és Kassa megye) és vonzáskörzetében élő lakosság, és oda látogatók körében a kézműves értékekre, amelynek a hagyományőrzésen, a hagyományok továbbéltetésén túl turisztikai – így piaci, gazdasági növekedés is betudható.

Ezen a tematikus utak a mesterségek bemutatásával tudja növelni a turisztikai térségben az átlagos tartózkodási időt illetve a vendégéjszaka számot. Nő az alkotók, készítők ismertsége, melynek munkahelymegtartó és munkahelyteremtő szerepe is növelhető.

A projekt során a csatlakozni kívánó kézművesek online és személyes találkozók keretében, ismerhetik meg egymást, egymás munkáit. Készül egy tanulmány, ami feltárja a szolgáltatók minőségbiztosítási felkészültségét, majd minőségbiztosítási kézikönyv formájában javaslatot tesz a minőség fejlesztésének lehetőségeire, feladataira, valamint a lehetőséget biztosít a fenntartási időszakban a projektminőség fenntartására.

Az eredetileg tervezett 10 kézműves műhely helyett nagy örömünkre közel 40 műhely nyújtotta be az útvonalhoz való csatlakozási szándékát, amellyel tovább tudjuk növelni az eredményességet, törekszünk minden csatlakozó műhely még részletesebb bemutatására.

A projekt sikeres megvalósítása érekében nagyobb hangsúlyt fektetünk a műhelypontok online térben történő bemutatására, ezért kisfilmekkel, gömbpanorámákkal, térképpel, látványos honlappal és még több látványelemmel tervezzük színesíteni programunkat.

Elkészült egy mobil kovácsműhely, mely segítségével a mesterségbemutatót közvetlenül a közönséghez tudjuk vinni, illetve, egy külön kisfilmben is megismerhetik a mestert és műhelyét. Kassa megyében kialakítás nyílik néhány, a projekthez csatlakozó kézműves termékéből, amely a virtuális térben is megjelenik kiegészülve az összes kézművestől származó alkotással.

A további népszerűsítés céljából az elkészült útvonalakat, honlapot és kisfilmeket egy online konferencia keretében fogjuk bemutatni magyar és szlovák turisztikai szervezeteknek.

A Heves Megyei Kézműves Nonprofit Kft. továbbra is keresi mindazon kézműves vállalkozásokat, akik Magyarország Észak-keleti régiójában (Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben) olyan kézműves műhellyel rendelkeznek, melyek nyitottak az érdeklődő közönség előtt.

Mivel a projekt eredménye egy olyan nyitott kézműves műhelyeket népszerűsítő turisztikai útvonal/útvonalak létrehozása, amelynek tagjai ebben a nehéz helyzetben is biztonsággal látogathatók kis csoportok, családok számára, így kimondottan nagy jelentőségét látjuk a résztvevők sikeres együttműködésének.